top of page

SPROUT

Sprout is een circulair, biobased en prefab woningconcept mét kas! We hebben enkele standaardmodellen ontwikkeld die je kunt zien als startpunt of ter inspiratie, want met Sprout is heel veel mogelijk. Dus schuif bij ons aan de tekentafel en ontwerp met ons jouw unieke kaswoning.

Marcel en Monique

Ruime veranda en vide met wenteltrap

Tanja en Jos

Ruime gezinswoning, minimale impact op de locatie

Lia

Artist's studio in de bossen

Cynthia en Glenn

gerecyclde dakpannen, lemen wanden en de additie van een kas

Marion

Compacte Indigo met geïntegreerd keukenmeubel

Theunis en Birgit

?

Dunja

Onze eerste Indigo!

Kenneth en Carolien

Een kleine Indigo in een bijzonder Tiny House-wijkje

Bij Woonpioniers op het kantoor staat een hoge kast vol met monsters! Geen enge, maar gezonde: van bio based isolatiematerialen tot duurzaam behandelde houtsoorten en experimentele gevelplaten. Onze dagelijkse missie is dan ook een nieuwe, gezonde bouwcultuur op gang te brengen. En materiaalgebruik is daar vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van.

 

Een nadeel van die natuurlijke, niet toxische materialen (die in de regel minder CO2 uitstoten, of zelfs opslaan) is dat ze vaak (nog) wat duurder of arbeidsintensiever zijn dan traditionele, vervuilende alternatieven. Dat is zonde; van dure hobby zou bio based en circulair bouwen juist de standaard moeten worden.

 

Met Sprout zetten we een stap in die richting; dankzij een slim ontwerp en efficiënte bouwmethodiek is Sprout een volwaardige en bovendien betaalbare bio based woning. Zo hopen we gezond bouwen voor een steeds bredere doelgroep bereikbaar te maken.

Biobased betaalbaar
De kracht van een kas

En dan (tromgeroffel)... de kas! Van deze ruimte heb je het hele jaar door plezier. Op koude dagen, als de zon een beetje schijnt, kan voor je het weet je trui al uit! En wordt het warmer dan zet je alle deuren open en heb je in feite een fantastische veranda. Groene vingers? Kweek er dan je eigen groenten en gooi ze hop in de pan! Daarnaast biedt een kas ook energetische voordelen; in de winter 'oogst' je een hoop warmte waardoor je stookkosten naar beneden gaan.

Zoals je in ons 'Sprout Magazine' zult zien kun je jouw Sprout binnen een custom ontwerptraject helemaal aanpassen naar jouw specifieke woonwensen. Of misschien past één van onze helder gedefinieerde standaardmodellen perfect bij jou en je kavel. Deze modellen kunnen we klusklaar aanbieden tegen een scherpe vanafprijs. Met klusklaar bedoelen we:

interieurafwerking, sanitair en de keuken maak of laat je zelf maken. Houdt ook altijd rekening met funderingskosten (die verschillen per locatie), gemeentelijke leges en aansluiting op nutsvoorzieningen.

 

Tevens krijg je, naast een wind- en waterdicht casco, ook een BENG-proof (zie alinea hieronder) installatiepakket bestaande uit zonnepanelen, een warmtepomp, ventilatiesysteem, boiler, voorbereid leidingwerk en volledige begeleiding bij de uitwerking van een geschikte fundering en van de vergunningsaanvraag. (zie ook pag 12, 13, 15 en de FAQ aan het eind van het magazine).

Wil je liever geheel ontzorgd worden? Dan kunnen we jouw Sprout voor een nader te bepalen meerprijs ook 'woonklaar' opleveren, dus inclusief een afgewerkt interieur, keuken en badkamer. Tevens leveren we schuurtjes die perfect passen bij elk type Sprout!

Van casco tot custom
BENG-proof installaties

Een nieuw gebouwde woning moet voldoen aan de wettelijke BENG-norm. BENG staat voor Bijna Eergie Neutraal Gebouw. Op basis van ontwerp, ligging en installaties wordt berekend of de woning aan deze energie-prestatie voldoet. Elke model Sprout is hier ruimschoots op voorbereid dankzij een hoge isolatiewaarde gecombineerd met een integraal energiesysteem bestaande uit voldoende zonnepanelen en een kwalitatieve, energie-efficiente lucht-warmtepomp.

 

Zo’n warmtepomp is in feite airco-installatie die zowel kan koelen als verwarmen en een prettig binnenklimaat oplevert. Mocht je ergens willen bijverwarmen dan adviseren we een infraroodpaneeltje op te hangen.

 

Daarnaast zit bij de prijs van elke Sprout een centraal actief ventilatiesysteem, bedrade rookmelders, een boiler en reeds voorbereide (water)tappunten, afvoeren, lichtpunten en contactdozen in. Kortom, je kunt dus zo aan de slag om jouw Sprout zelf in te (laten) kleuren met een keuken, sanitair en interieurafwerking naar keuze.

Van solo naar samen

We hebben Sprout zo ontworpen dat je er fantastische ensembles van kan maken, waarin gedeelde functies zich optimaal laten integreren. Zoals een centrale, gemeenschappelijke tuin, gedeelde (fietsen)schuur of zelfs een razend slim energie-grid met elektrische deelauto’s. Dat is namelijk waar ons hart van gaat zingen, kleine natuurbuurtjes, waar ruimte is voor ongedwongen ontmoetingen en gezamenlijk wordt geïnvesteerd in duurzame voorzieningen. Dat kan langs de randen van dorp en stad of op vrijkomende erven, maar ook uit wat krappere, stedelijke (inbreidings)locaties willen we met Sprout het beste halen. Zo breiden we op dit moment Sprout als flexibele woontypologie uit met tweekappers en rijwoningen!

Sprout Ruben & Marjolein

Deze compacte maar creatief ingedeelde Sprout biedt op een beperkt aantal vierkantemeters een hoop woonplezier en verrassende kwaliteiten.

Home

Sprout Marjolein

Deze kleine Sprout bouwden we voor niemand minder dan Tiny House-ambassadrice Marjolein Jonker!

Uitgelichte Sprouts

Sprout Dedmer en Diede

Dit is onze eerste echte Sprout! Die maakten we voor Dedmer, Diede en hun kids.

bottom of page