top of page
Ontwerpproducten
Ontwikkelmodellen

Ontdek de slimme eigenschappen

Fraaie ensembles

Naast het kapschuurmodel dat in project Buitendelen is toegepast, hebben we een rug-aan-rug en “tiny” ontwerpvariant. Voor elk erf is zo een geschikt en speels ensemble te maken.

Vrije beukmaat

De woningen zijn niet al te diep maar juist breed, voor optimaal uitzicht en privacy. Hoe breed precies is aan jou want de beukmaat is flexibel.

Flexibele doorsnede

Ook de maatvoering vanuit de doorsnede bezien is, binnen zeker kaders, aanpasbaar. Zo kunnen we Haybarn precies afstemmen op jullie opgave.

Custom interieur

Elke woning is 100% vrij indeelbaar. Of start met één van onze doorontwikkelde modules, zoals een levensloopbestendig sanitairblok.

Vide

De ruimtelijke vide haalt daglicht diep de woning binnen en zorgt voor natuurlijke (nachtelijke)
ventilatiemogelijkheden. Hoge dakramen? Geenprobleem, je bedient ze op afstand of regelt ze zelfs automatisch in.

Strobouw

We bieden een strobouwvariant aan waar ons hart sneller van gaat kloppen! Pure, kwalitatieve eco-bouw met een geweldig binnenklimaat.

Haybarn

Haybarn past als schuurwoning perfect bij landelijke, collectieve projecten, zoals erftransformatie of CPO'ers met een kavel in het buitengebied. Er zijn meerdere flexibele basismodellen én de optie tot stro- of kalkhennepbouw!

Duurzame highlights

Kies voor een zonnedak; Haybarn is optimaal voorbereid om stijlvol uitgevuld te worden met zwarte zonnepanelen.

Ruime overstekken houden op passieve wijze zomerse hitte buiten, laten winterse zonnewarmte juist toe en verlagen de drempel tussen binnen en buiten.

In de gevel verwerkte vogel- en vleermuiskasten nodigen vliegende vrienden uit. Of kies voor nog meer beestjes met een groendak!

Stroop samen met je toekomstige buren de mouwen op en isoleer Haybarn met (lokale) strobalen, een uiterst pure en bewezen techniek. We begeleiden jullie van A tot Z.

Onze visie op duurzaamheid

Een duurzame bouwcultuur is voor ons geen extraatje maar onze raison d'etre; ontevreden over het oude vuile bouwen zijn we een eigen toko begonnen en achter de knoppen van bevlogen ideeën gekropen. In plaats van hier en daar een snufje duurzaamheid werken we door al onze projecten heen aan vooruitziende, integrale en vaak discipline overstijgende oplossingen.

FAQ

 • Haybarn is is een prefab houtskeletbouw product. Een groot deel van het productiewerk wordt onder gecontroleerde condities binnen uitgevoerd en de montage ter plekke is snel en efficiënt. Zo wordt er tijdens de bouw minder materiaal, energie en geld verspilt.

 • Haybarn bouwen met hout en andere natuurlijk materialen, zonder concessies te doen aan levensduur en onderhoud. We werken bijvoorbeeld graag met gevels en kozijnen van thermisch gemodificeerd hout. Dit hout is gestoomd, gedroogd en gebakken, waardoor de voor schimmels aantrekkelijke suikers in het hout verwijderd zijn, en het niet meer kan rotten. Hierdoor gaat het met gemak 20 tot 25 jaar mee. Of kies voor Accoya, dat zodanig is geïmpregneerd dat er zelfs 50 jaar levensduur wordt gegarandeerd. We hebben zelfs een keer een project gebouwd waarin we een levende schimmel coating het hout beschermd. Maar ook door slim te detailleren verhogen we de levensduur en minimaliseren we het onderhoud. Zo hebben de overstekken waar we eerder over schreven een bijkomend voordeel: ze beschermen de gevels en constructie. Gedurende elk ontwerpproces wegen we samen keuzes af omtrent onderhoud, kosten en ecologie om tot een passende oplossing voor jullie Haybarn-project te komen.

 • Houdt voor de kosten van zowel een standaard als in stro-bouw uitgevoerde Haybarn een bandbreedte van €750 tot €950 per kubieke meter (incl. BTW) aan. Heb je zelfbouw ambities dan kunnen we in een oriëntatiegesprek samen verkennen hoeveel en waar je met zelfbouw het slimst kan besparen.

 • De precieze prijs van een m2 woning van vele factoren afhankelijk. Graag geven we ter illustratie in afgeronde bedragen het kostenplaatje van één van de huishoudens van voorbeeldproject Buitendelen als voorbeeld. Neem daarbij mee dat deeze berekening stamt uit 2023 en prijzen flink kunnen fluctueren:


  • De totale plankosten van het project hebben (los van een hele hoop eigen inzet van de bewoners) ongeveer €290.000,- gekost. In gelijke delen verdeeld door het totale aantal van 8 huishoudens  is dat+/- €36.000,- per huishouden.

  • De bewoners delen - in de voormalige “deel” van de oude boerderij - een (behoorlijk grote) gemeenschappelijke keuken, woonkamer, wasruimte, rolstoelvriendelijk toilet en twee logeerkamers met eigen douche en sanitair. Dit komt samen neer op ongeveer 100m2 gebruiksoppervlak. Daarnaast delen ze een kapschuur en een hooiberg van respectievelijk 110 en 100m2 gebruiksoppervlak. De hooiberg hebben ze (als community-project en om kosten te besparen) samen afgebouwd. In totaal gaat het dus om 345 m2 samen te gebruiken oppervlak. De totale (verbouw)kosten van alle gemeenschappelijke ruimte bedroegen ongeveer €245.000,-. In gelijke delen verdeeld door het totale aantal van 8 huishoudens is dat +/- €30.000,- per huishouden.

  • De mandelige kavel kosten bedroegen ongeveer €35.000,- per huishouden . Daarvoor delen alle erfdelers het erf, inclusief de grond onder de gedeelde gebouwen en het omliggende agrarische en als natuur bestemde gebied. In totaal is dat ongeveer 4 hectare.

  • De individuele kavelkosten  bedroegen €42.000,-. De kavel betreft de footprint van het gebouw + een privé terras. Voor de woning in dit voorbeeld is dat ongeveer 95m2, wat neer komt op een m2 prijs van 450,- /m2. Deze m2 prijs is gebaseerd op de verwervings-, financierings- en rentekosten.

  • De overdrachtsbelasting, notariskosten, kadaster, eigen financieringskosten en kosten aansluiting NUTS bedroegen op schaal van deze woning ongeveer €7000,-

  • De bouwkosten voor de woning die hier als voorbeeld dient tellen op tot €270.000,- euro exclusief keuken en vloerafwerking, waarbij de bewoners zelf de laatste puntjes op de i hebben gezet. De woning in kwestie heeft (exclusief veranda) een volume van zo’n 360m3, een bruto vloeroppervlak (BVO) van 105m2 en een netto gebruiksoppervlak (GO) van 90m2. Dit komt neer op bouwkosten van €2575,- p/m2 BVO  (incl. BTW) en €3000,- p/m2 GO incl. BTW. Of, met kubieke meters rekenend, zo’n €750,- per m3 (incl. BTW). In die prijs zit tevens 11m2 overdekte veranda.

  • Één achtste van het aandeel m2's van de gedeelde ruimtes meegenomen (als lid van de vereniging van eigenaren wordt een huishouden ook echt ⅛ eigenaar van deze ruimtes) komt de m2 prijs neer op  €2255,- p/m2 GO. Dit scheelt zo'n 25%.

  • In praktijk echter, gebruik je natuurlijk alle, en niet slechts ⅛ deel van de gedeelde ruimtes. Alle m2’s van de gedeelde ruimtes meegenomen, komt dit neer op een m2 prijs van ongeveer €690,- p/m2 gebruiksoppervlak. Kijk je er op deze manier naar, dan scheelt het 70%!

  • Leuke voetnoot: de bewoners van deze woning ervoeren die als 'misschien zelfs wat te groot'!

  • In totaal is dit huishouden met een woning van netto 90m2, 345m2 samen te gebruiken oppervlak en 4ha gedeelde grond €420.000,- kwijt.


  Veel zaken worden uit dit voorbeeld duidelijk. Maar bovenal dat wanneer je de focus verlegd van privé woonoppervlak naar de weelde die je kan creëren wanneer je deelt, er ook voor beperkte budgetten, er zich ineens een wereld aan mogelijkheden opent.

  Een eigen woning bouwen van dat formaat voor die prijs inclusief kavel is op zich al vrij goede prestatie. Maar besef je je welke weelde er vanuit het gedeelde gebied en de gedeelde ruimtes bij komt, wordt het écht een feest!  Want je hebt niet alleen een fijne eigen woning, maar krijgt er nog 135m2 aan extra huis en 210 m2 aan schuur bij. En dat voor, in dit geval, ongeveer in totaal 970,- per m2 gebouw, het aandeel in de kosten van het terrein en alle overige aan het project gelieerde kosten.

 • Zeker! Voorzien van de antwoorden op onderstaande vragen kunnen we samen met onze bouwpartners snel een eerste prijsinschatting maken.


  • Om hoeveel woningen gaat het, en waar? (graag ontvangen we een eerste erfschets)

  • Wat zijn de doelgroep(en), afmetingen, bijzondere duurzaamheidseisen en eventuele woningvarianten?

  • Wat is het programma van Eisen (PvE) van het project als geheel?

  • Wat zijn de beoogde financiële kaders?

  • In welke fase bevindt het proces zich en hoe ziet de planning er uit?

  ​​

  Is er slechts een kavel en een ruwe ambitie bekend? Dan kunnen we jullie helpen met een ruimtelijke studie om de antwoorden op bovenstaande vragen in beeld te krijgen.

 • Om op het vlak van installaties slimme keuzes te maken onderzoeken we in een vroeg stadium van elk ontwerpproces welke low-tech, holistische ingrepen de energievraag van de woningen kunnen reduceren en het comfort juist vergroten. Het lokale klimaat, de positie van de zon door het jaar heen, omgevingsfactoren en leefstijl worden allemaal in overweging genomen. Vervolgens analyseren we met speciale (dynamische reken-)software verschillende scenario’s en werken een integraal en betaalbaar plan uit.


  Zoals elke nieuwbouwwoning voldoen ook Haybarn aan de BENG-eis (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Maar het liefst gaan we nog een stapje verder; door nul-op-de-meter of zelfs energie-positief te bouwen. In de basis beschikken alle woningen daartoe over eigen zonnepanelen en wordt uitgegaan van vloerverwarming beneden met de optie tot radiatoren boven. De vloerverwarming kan ook worden ingezet om te koelen. Elk van de woningen kan vervolgens individueel van een warmtepomp worden voorzien. Maar ook een collectief warmtesysteem via een centrale warmtepomp met buffervat behoort tot de mogelijkheden. Samen met onze partners kunnen we daarbij ook adviseren in hoe water- en zelfs nutriëntenkringlopen (voedsel, compost, sanitatie) in samenhang geöptimaliseerd kunnen worden.

 • We kunnen het niet mooier maken dan het is: bouwen is duur. En ecologisch verantwoord bouwen (in aanvang) vaak nog wat duurder dan het bouwen met vervuilende tegenhangers. Maar bij Woonpioniers stellen we echter alles in het werk om ecologisch bouwen zo betaalbaar mogelijk te maken. Daarbij kunnen de volgende ideeën een rol spelen:


  • Graag denken we mee over de totale scope van het project. Uiteindelijk hangt alles af van hoe je het project als geheel organiseert.

  • Slim ruimtes en faciliteiten delen is absoluut een manier om kosten te besparen zoals het voorbeeldproject BuitenDelen laat zien.

  • Mogelijk kan je hierdoor zelf ook met minder vierkante meter af. Bij Woonpioniers helpen we je graag met slimme indelingen, zodat je met precies genoeg vierkante meters een hoop ruimte ervaart.

  • Als je samen ontwikkelt is er ook een kans om slim installaties te delen. Een collectieve installatieopzet is vaak niet alleen duurzamer, maar mogelijk ook economisch slim.

  • Het delen van mobiliteit, bijvoorbeeld elektrische deelauto’s, kan uiteindelijk flink in de kosten voor levensonderhoud schelen.

  • Tot slot kan ook de zelfwerkzaamheid van een enthousiaste bewonersgroep worden ingezet om op bouwkosten te besparen. Daartoe biedt het Haybarn ontwerpproduct verschillende mogelijkheden, zoals het zelf afbouwen aan de binnenzijde of zelfs de mogelijkheid om na plaatsing van het houtskelet de woningen onder begeleiding zelf van isolatie en gevel te voorzien.

 • Zoals je wellicht al begrepen had bouwen we bij Woonpioniers zo veel mogelijk met natuurlijke ‘hergroeibare’ en herbruikbare materialen: hout, biologische isolatievezels (vlas, hennep of cellulose) en formaldehyde-arme plaatmaterialen. Daarmee slaan we CO2 op in de constructie, voorkomen we giftig afvalmateriaal en sluiten we kringlopen. Maar naast gezonde materialen gaat Haybarn ook uit van een slim energieconcept dat een overload aan installaties voorkomt. Tot slot biedt het concept, vanwege haar flexibiliteit, de mogelijkheid om niet meer vierkante meter dan nodig te realiseren.

Haybarn project in Lettele

In Lettele hebben we voor CPO-project BuitenDelen twee Haybarns gerealiseerd voor in totaal acht woningen. Samen met de bewoners hebben we niet alleen de woningen gepersonaliseerd maar ook de bestaande boerderij getransformeerd en het erf ingedeeld. Tevens ontwierpen we het interieur van één van de woningen.

download projectfolder
bottom of page