top of page

Stroberg

In het kader van het tweehonderdjarig bestaan van Veenhuizen zijn in 2023 onder de noemer Veen|Huis|Hotel zeven tijdelijke overnachtingsplekken op verschillende locaties in het landschap geplaatst. Dit initiatief kwam van Hotel Restaurant Bitter en Zoet en KETTER&Co – een collectief van makers en denkers dat streeft naar een duurzame samenleving.

Op eigen titel en samen met zijn vriend - ook architect - Thomas Latjes ontwierp en bouwde onze collega Jaap Le “De Stroberg”: een hut van stro en hout. Ondanks dat het een eigen initiatief was van Jaap en Thomas, dat Woonpioniers slechts via het gebruik van de ons Bouwbusje en her en der wat ongevraagd advies sponsorde, laten we het toch graag zien, aangezien het zo dicht bij de kern van ons eigen werk raakt.

De Stroberg bestaat uit een houten kern, met een dikke gevel van strobalen eromheen. Het stro heeft een aantal voordelen, melden de ontwerpers. Het isoleert goed, is betaalbaar, ruim voorradig en makkelijk hergroeibaar. Met behulp van een balenpers is het restproduct van graan bovendien eenvoudig toe te passen als stapelbare bouwsteen. De afmetingen van de gebruikte strobalen zijn maatgevend geweest voor zowel het exterieur als interieur.

Het bouwwerk bestaat voor het grootste deel uit geprefabriceerde onderdelen en kan door twee personen uit elkaar worden gehaald. Er is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van lokale materialen. Zo is het stro afkomstig van een boer in de Groningen. Net als een stroschuur wordt De Stroberg overkapt door een dak, in dit geval gemaakt van golfplaat. De vierkante plattegrond komt voort uit het in halfsteensverband stapelen van de balen. Ook in de verhoudingen van de drie ramen en de deur zijn de maten goed zichtbaar.

Het interieur bestaat uit een grote driedimensionale puzzel van houten blokken waarin de verhoudingen ook weer terugkomen, waardoor de ruimte de indruk geeft van een uitgeholde Stroberg. De resulterende hotelkamer heeft een intiem karakter, met verschillende kleinere nissen rond het bed. Boven het bed is een raam geplaatst dat met een eenvoudig systeem van twee katrollen en contragewichten geopend kan worden. Het grote venster biedt uitzicht over de weilanden en velden.

bottom of page