fotografie: Henny van Belkom

 

Indigo Tanja & Jos

Deze ruime eengezinswoning is het resultaat van een ontwerpproces waarbij de bewoners zelf uitvoerig hebben meegeschetst. Of wij met hen? Wanneer dat onderscheid voor klanten vervaagt en zij zich als de ontwerpers van hun eigen woning zien, is dat een eer voor ons, en het bewijs dat Indigo als flexibel ontwerpkader echt werkt.


 

Ruimtelijk gezien is de woning slim ingedeeld: ‘het woonhuis’ voor en ‘het slaaphuis’ achter worden van elkaar gescheiden door een ruime hal waar de bewoners knusse events kunnen organiseren: lezingen bijvoorbeeld en kamerconcertjes. Ook levert deze zonering slimme, van elkaar gescheiden klimaatzones op. 


 

Je kunt het niet zien, maar de fundering van dit huis bestaat uit prefab betonnen ligger op poeren die los op de onderliggende zandgrond zijn geplaatst. Zo laat de woning, die op gepachte grond staat, geen sporen achter, mocht deze ooit verwijderd worden. Tevens is de vloer beneden enkel rondom geïsoleerd, waardoor de thermische massa van de grond onder het huis wordt benut. In de zomer levert dit extra koelcapaciteit op en in de winter vlakt dit de warmtecurve af als gevolg van de buffercapaciteit van het zand. Dit is een goed voorbeeld van hoe Indigo als ontwerpconcept en een intelligente ‘energie-architectuur’ samenvallen. 


 

Deze Indigo werkt voor 100% op elektriciteit, een schone keus, mits de benodigde stroom groen opgewekt wordt. Omdat de omringde bomen veel schaduw geven wordt de energie niet met zonnepanelen op het dak maar binnen een lokaal collectief opgewekt. De vloerverwarming, die ook kan koelen, wordt gevoed door een lucht-water warmtepomp.


 

Dit project is door onze bouwpartners opgeleverd tot en met de wandafwerking, binnenwanden en binnendeuren. De realisatie van keuken en badkamer werd door de opdrachtgevers zelf begeleid.

Bruto opp

Netto opp

Kosten

Locatie

Architect

Aannemer

Bouwfysisch advies

Interieur

Installaties

141 m2    

120 m2

€ 341.250 incl. BTW

Barchem, Nederland

Daniël Venneman

Woodteq

Ron Stet

Gijs Blind

Hans Woestenenk

Fundering

Constructie

Isolatie

Dak

Gevel

Vliesgevel

Kozijnen

Wanden

betonnen liggers op poeren

gelamineerde houten spanten

cellulose

gecoat staal

gebeitst douglas

lariks balken

Oregon pine / HR++ glas

vuren drielaagsbeplating

FAQ

Wat kost Indigo?

Prijzen hangen sterk af van de benodigde fundering en keuzes wat betreft interieur en installatietechniek. De prijs voor een compacte Indigo begint bij zo'n €200.000,-.

Kan Indigo ook buiten Nederland of de EU geleverd worden?

We kunnen de geprefabriceerde elementen waar Indigo uit bestaat in principe binnen de gehele EU leveren en opbouwen. Ook projecten buiten de EU zijn mogelijk, mits we daar de juiste bouwpartners vinden die de prefabricatie lokaal kunnen uitvoeren.

 

Hoe start ik een project?

Als je graag met ons aan de slag wil, stuur ons dan een email en vertel wat meer over jezelf en je plannen: bezit je bijvoorbeeld al een bouwkavel? En zo ja, waar precies? Heb je al wat programmatische wensen opgesteld? Wat is je bouwbudget? Etc.

Als jouw plannen aansluiten bij onze craft kunnen we vervolgens een telefoongesprek of afspraak op ons kantoor in Amsterdam inplannen. Daarin kunnen we kennismaken en vertellen we je alles over hoe een ontwerpproces met ons eruit kan zien.

Een Indigo project starten?

<< email Leen