Tuinen van Zandweerd

In Deventer, dichtbij de IJssel, is ruimte voor het nieuwe wonen. In de Tuinen van Zandweerd staan thema’s als waterinfiltratie, biodiversiteit,  natuurinclusief bouwen en sociale cohesie centraal.

Woningbouwcorporatie Rentree heeft zal hier circa acht huurwoningen realiseren, in samenwerking met een enthousiaste initiatiefgroep. Wat deze groep bindt is een milieubewuste leefstijl, de wens om te wonen in een natuurrijke omgeving, te delen wat kan, elkaar te ondersteunen en te stimuleren en samen verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen woonomgeving.

Onderdeel van de plannen is onder andere een gemeenschapsgebouw met overdekt terras en een ruimte om samen te koken en te eten, ontmoeten en kennis te delen. Een plek die zelfs op wijkniveau  betekenis kan krijgen. Ook zijn er een gedeelde fietsenstalling, wasvoorziening, tuinschuur en logeergelegenheid voorzien.

Binnen een vooronderzoek in 2020 heeft Woonpioniers samen met de groep en Rentree een aantal basisingrediënten geïdentificeerd, die het plan als geheel kunnen versterken. In 2021 zullen deze uitgangspunten binnen een vervolgtraject worden vormgegeven.