Fotografie: Juri Hiensch | Beschildering: Gijs Frieling & Job Wouters

Berlijnplein

Dit 'makershuis' in Utrecht fungeert als tijdelijk hoofdkwartier voor Raum, kwartiermaker van het Berlijnplein.

Het gebouw kan met de toekomstige plannen voor het terrein mee evolueren; de verschillende units waaruit het bestaat zijn wat betreft samenstelling en positionering aan te passen en uit te breiden. De units zelf zijn gemaakt van meerdere CLT (cross laminated timber, ofwel kruislings gelamineerde hout) panelen die relatief makkelijk getransporteerd, gedemonteerd, geremonteerd en aan het eind van hun levensduur gecomposteerd kunnen worden. 

 

Het dak van het Makershuis is uitgerust met een wateropvangsysteem, een speciaal substraat en (eetbare) planten en kruiden. Ook zijn enkele 'off-grid' maatregelen ingepast zoals een compost toilet en zonnepanelen. 

 

De massief houten gevel is door kunstenaars Gijs Frieling en job Wouters als groot canvas gebruikt.

Bruto opp

Netto opp

Architect

Aannemer

Bouwfysicus

Interieur

Installaties

95 m2

Daniël Venneman

Ron Stet

door opdrachtgevers

127 m2

Studio Eco

Project Architect

Wouter Bak

Woodteq

Custom