Fotografie: Henny van Belkom

Zuidhuis

Wat betekent de heftige milieuproblematiek van nu, waaronder de opwarming van de aarde, voor de manier waarop we bouwen en wonen? En hoe reageren we vanuit architectuur met visie op de energietransitie? Met Zuidhuis hebben we ons in die vraag verdiept. Door op de elementen, de seizoenen en het ritme van de dag te ontwerpen hebben we een integraal energieplan en een ”buitenleven” met elkaar gecombineerd.


 

In plaats van duurzaamheid pas halverwege het ontwerpproces toe te voegen (door materiaalkeuzes of met slimme installaties) hebben we met Zuidhuis vanaf de eerste schetsen basale, energetische principes centraal gezet, en zo ten volste benut. De warmte-, koel- en energievraag van de woning zijn op die manier helemaal passief beantwoord.

De driehoekige vorm en positionering van de woning, gecombineerd met een spectaculaire veranda, biedt schaduw in de zomer maar vangt volop zonnewarmte in de winter. En in de ochtend en avond licht het plafond van Zuidhuis zacht op, door zonlicht dat door de ramen in de zijgevels schijnt.

Overtollige warmte wordt door de vloer binnen, die als warmte-accu werkt, opgenomen, en op koelere momenten weer afgegeven. De ruw afgewerkte zandcementvloer voelt zo het hele jaar door behaaglijk aan, vooral onder blote voeten.



Het zonnedak van Zuidhuis is volledig voorzien van triple solarpanelen. De voorkant van de panelen bestaat uit fotovoltaïsche cellen en de achterkant uit een thermische wisselaar die aangesloten is op een warmtepomp. Met dit systeem wordt gelijktijdig stroom én warm (tap)water opgewekt. Alle installaties zijn geïntegreerd in het ontwerp en niet zicht- of hoorbaar. Zuidhuis produceert een surplus aan energie en leverde al in de opbouwfase van de buurt bouwstroom aan omliggende projecten.

 

De woning is grotendeels gelijkvloers en levensloopbestendig. De ruimte boven, die als muziek- en logeerkamer wordt gebruikt, is bereikbaar via een goed begaanbare ”luie trap”. Een ander bijzonder aspect van Zuidhuis is dat de opdrachtgevers het interieur deels met materialen uit hun oude huis hebben afgebouwd.

Bruto opp

Netto opp

Architect

Aannemer

Bouwfysicus

Interieur

Installaties

95 m2

Daniël Venneman

Ron Stet

door opdrachtgevers

127 m2

Studio Eco

Project Architect

Wouter Bak

Woodteq

Custom