ZUIDHUIS
Icon biobased def front.png
Icon energy def front.png

Fotografie: Henny van Belkom

Energie-architectuur in de praktijk

Wat betekent de heftige milieuproblematiek van nu, waaronder de opwarming van de aarde, voor de manier waarop we bouwen en wonen? En hoe reageren we vanuit architectuur met visie op de energietransitie? Met Zuidhuis hebben we ons in die vraag verdiept. Door op de elementen, de seizoenen en het ritme van de dag te ontwerpen hebben we een integraal energieplan en een ”buitenleven” met elkaar gecombineerd.


 

In plaats van duurzaamheid pas halverwege het ontwerpproces toe te voegen (door materiaalkeuzes of met slimme installaties) hebben we met Zuidhuis vanaf de eerste schetsen basale, energetische principes centraal gezet, en zo ten volste benut. De warmte-, koel- en energievraag van de woning zijn op die manier helemaal passief beantwoord.

De driehoekige vorm en positionering van de woning, gecombineerd met een spectaculaire veranda, biedt schaduw in de zomer maar vangt volop zonnewarmte in de winter. En in de ochtend en avond licht het plafond van Zuidhuis zacht op, door zonlicht dat door de ramen in de zijgevels schijnt.

Overtollige warmte wordt door de vloer binnen, die als warmte-accu werkt, opgenomen, en op koelere momenten weer afgegeven. De ruw afgewerkte zandcementvloer voelt zo het hele jaar door behaaglijk aan, vooral onder blote voeten.Het zonnedak van Zuidhuis is volledig voorzien van triple solarpanelen. De voorkant van de panelen bestaat uit fotovoltaïsche cellen en de achterkant uit een thermische wisselaar die aangesloten is op een warmtepomp. Met dit systeem wordt gelijktijdig stroom én warm (tap)water opgewekt. Alle installaties zijn geïntegreerd in het ontwerp en niet zicht- of hoorbaar. Zuidhuis produceert een surplus aan energie en leverde al in de opbouwfase van de buurt bouwstroom aan omliggende projecten.

 

De woning is grotendeels gelijkvloers en levensloopbestendig. De ruimte boven, die als muziek- en logeerkamer wordt gebruikt, is bereikbaar via een goed begaanbare ”luie trap”. Een ander bijzonder aspect van Zuidhuis is dat de opdrachtgevers het interieur deels met materialen uit hun oude huis hebben afgebouwd.

Bruto opp

Netto opp

Kosten

Oplevering

Locatie

Architect

Projectarchitect

Bouwfysisch advies

Aannemer

Afbouw

Kozijnwerk

Installaties

Interieur

127 m2    

95 m2

€ 300.000 incl. BTW

2019

Almere, Nederland

Daniël Venneman

Wouter Bak

Ron Stet

Woodteq

Goedhart Bouw

Harleman Houtbewerking

Studio Eco

door opdrachtgevers

Fundering

Constructie

Isolatie

Dak

Gevel

Kozijnen

Wanden

Vloer BG

betonnen heipalen

HSB

Isovlas

volledig triple solardak

geplatoniseerd vuren

meranti FSC

HSB / stucwerk

zandcement, gecoat

EEN PROJECT STARTEN?
Jorien.jpg

<< mail Jorien