top of page

Fotografie: Nina van den Broek

E(CO)-Housing

De Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAvB) vroeg ons in 2019 een kwartaalstudio vorm te geven voor haar studenten. Deze hebben we opgezet rondom het thema collectieve woonvormen, waar we in onze praktijk dagelijks aan werken. De behoefte aan het samen en zelfstandig ontwikkelen van woningen en leefomgevingen is groot maar vernieuwende stedenbouwkundige en architectonische concepten zijn schaars. Op onderzoek dus met de studenten van de RAvB!

We hebben ieder uitgedaagd een specifieke doelgroep te kiezen, een programma uit te werken, tot een ruimtelijk ontwerp te komen én, als eindproduct, een korte animatie te maken die vraagstelling en resultaat samenvat. Niet alleen is het creatieve proces van animeren waardevol om aan gesnuffeld te hebben, het dwingt je tevens om echt tot de kern van je verhaal te komen. We hebben illustratoren Nanna de Jong en Jamie Stulen, met wie wij zelf ook graag samenwerken, gevraagd het maken van de animaties te begeleiden.

 

Verder stond een excursie naar Berlijn op het programma, een stad met veel interessante CPO-projecten en andere collectieve woonvormen.

Hieronder hebben we een selectie gemaakt van de eindresultaten van de studieperiode. 

Bruto opp

Netto opp

Architect

Aannemer

Bouwfysicus

Interieur

Installaties

95 m2

Daniël Venneman

Ron Stet

door opdrachtgevers

127 m2

Studio Eco

Project Architect

Wouter Bak

Woodteq

Collectief

bottom of page