top of page
Ontwerpproducten
Ontwikkelmodellen

fotografie Henny van Belkom

Indigo Tanja en Jos

Deze ruime eengezinswoning is het resultaat van een ontwerpproces waarbij de bewoners zelf uitvoerig hebben meegeschetst. Of wij met hen? Wanneer dat onderscheid voor klanten vervaagt en zij zich als de ontwerpers van hun eigen woning zien, is dat een eer voor ons, en het bewijs dat Indigo als flexibel ontwerpkader echt werkt.Ruimtelijk gezien is de woning slim ingedeeld: ‘het woonhuis’ voor en ‘het slaaphuis’ achter worden van elkaar gescheiden door een ruime hal waar de bewoners knusse events kunnen organiseren: lezingen bijvoorbeeld en kamerconcertjes. Ook levert deze zonering slimme, van elkaar gescheiden klimaatzones op.


Je kunt het niet zien, maar de fundering van dit huis bestaat uit prefab betonnen ligger op poeren die los op de onderliggende zandgrond zijn geplaatst. Zo laat de woning, die op gepachte grond staat, geen sporen achter, mocht deze ooit verwijderd worden. Tevens is de vloer beneden enkel rondom geïsoleerd, waardoor de thermische massa van de grond onder het huis wordt benut. In de zomer levert dit extra koelcapaciteit op en in de winter vlakt dit de warmtecurve af als gevolg van de buffercapaciteit van het zand. Dit is een goed voorbeeld van hoe Indigo als ontwerpconcept en een intelligente ‘energie-architectuur’ samenvallen. 


Deze Indigo werkt voor 100% op elektriciteit, een schone keus, mits de benodigde stroom groen opgewekt wordt. Omdat de omringde bomen veel schaduw geven wordt de energie niet met zonnepanelen op het dak maar binnen een lokaal collectief opgewekt. De vloerverwarming, die ook kan koelen, wordt gevoed door een lucht-water warmtepomp.
 Dit project is door onze bouwpartners opgeleverd tot en met de wandafwerking, binnenwanden en binnendeuren. De realisatie van keuken en badkamer werd door de opdrachtgevers zelf begeleid.

Wat is Indigo?

Indigo is één van onze modulaire ontwerpproducten die we samen met jou precies op maat en naar wens kunnen samenstellen. Van elementaire studio tot sleutelklare gezinswoning: elke Indigo is uniek maar behoort toch tot dezelfde, elegante familie.