top of page
Canvas

Op individueel niveau heeft Woonpioniers een aantal bouwsystemen ontwikkeld die persoonlijke, circulaire en bio based architectuur voor een brede doelgroep haalbaar maken. Momenteel werken we onder de naam 'Canvas' aan een systeem waarbij we ditzelfde principe naar het niveau van collectieve, gestapelde woongebouwen tillen.

Woonpioniers, dat zijn we samen met jullie; vooruitstrevende particulieren, collectieven, woningbouwcorporaties en ondernemers die een nieuwe, gezonde bouwcultuur voorstaan. Samen ontwikkelen, ontwerpen en bouwen we groene gebouwen en verbonden buurten.

Sprout Ruben & Marjolein

Deze compacte maar creatief ingedeelde Sprout biedt op een beperkt aantal vierkantemeters een hoop woonplezier en verrassende kwaliteiten.

Uitkijk Leuth

Naast een gaard vlakbij Nijmegen, in het dorpje Leuth, staat dit woonhuis van Eric en Willem. Gezien vanaf de openbare weg gaat de woning als rustig schuurvolume op in het polderlandschap. Maar eenmaal binnen opent zich een schilderachtig panorama aan de zuidzijde, kijkend over de perenbomen.

Woonco

Particulieren die samen het heft in eigen hand nemen en duurzame woonplekken ontwikkelen, da’s krachtig spul. En een kans, om in kwantiteit maar vooral ook kwaliteit de Nederlandse woningbouwopgave bij de horens te vatten! Woonco.org is ons meest recente initiatief. Een multidiciplinair samenwerkingsverband van enthousiaste vakspecialisten gespecialiseerd in collectief ontwikkelen.

Sprout Dedmer en Diede

Dit is onze eerste echte Sprout! Die maakten we voor Dedmer, Diede en hun kids. Sprout is een flexibel biobased bouwconcept dat je precies naar wens kunt samenstellen en personaliseren. Van tiny tot groot, maar altijd met kas!

Panorama Lokaal

De Nederlandse woningmarkt zit op slot. Het woningaanbod is te eenzijdig, de huizenprijzen rijzen de pan uit en de doorstroming is gestokt. Kunnen collectieve woonprojecten de sleutel vormen tot de transformatie van een wijk als geheel? Wij denken van wel. Als finalist van de prijsvraag Panorama Lokaal in coalitie met Werkend Landschap en De Bewuste Stad hebben we dit scenario verkend voor de wijk Bargeres te Emmen.

EO Wijers

Hoe kunnen we de woningbouwopgave inzetten als vliegwiel om het landelijk gebied te revitaliseren? Als finalisten van EO Wijers 2020 roepen we op inclusieve, hedendaagse woonprogramma’s te ontwikkelen op de erven van vrijkomende agrarische bedrijven (VAB’s). Juist door radicaal lokaal te denken, en 'land-links' te creëren, ontstaan er kansen voor naburige boeren en natuur.

GRASP

Om meer grip te krijgen op de de impact van bouwen en wonen ontwikkelden we een innovatieve ‘footprint calculator’. Op basis van wetenschappelijk data maakt GRASP de complexe ecologische voetafdruk van bouwen én bewonen op een interactieve en visuele manier inzichtelijk, voor alle bij het ontwikkelproces betrokken partijen. Zo creëert GRASP inzicht in hoe die impact op een samenhangende manier om te zetten in positieve gebiedsgerichte maatregelen.

Interview op Deltametropool
Buitendelen

Work in progress! Kunnen CPO-projecten een positieve impact hebben op het landelijk gebied? Buitendelen, een initiatief van drie 'firestarters', bewijst het! Woonpioniers heeft voor en met hen een type schuurwoning ontwikkeld dat buiten naar binnen haalt en energie levert voor het hele project.

Young Innovators

In “Via low-tech naar Parijs” laten we zien hoe renovatielocaties als kiemplekken van de energietransitie kunnen worden ingezet. Juist door uit te gaan van een benadering die passieve oplossingen centraal stelt, vaak op basis van oeroude, eenvoudige principes, lokale resources en uiterst gebruikerspecifieke ingrepen.

Floriade 2022

Een circulaire en biobased (bouw)economie begint ons inziens met een veerkrachtig landschap waaruit op houdbare wijze, generatie na generatie, te oogsten valt. Naast een showcase van opschaalbare toepassingen vanuit de natte teelt, breekt het DI-X paviljoen (Dutch Innovation Experience), dat we samen met onder andere GG-loop ontwierpen voor de Floriade 2022, een lans voor biofilisch design; de bezoeker wordt via ruimtelijke en sensorische ervaringen opnieuw in contact gebracht met de liefde voor het leven om ons heen.

Entreegebouw Hoorneboeg

Buitenplaats de Hoorneboeg verbindt mensen met zichzelf, elkaar en de natuur. Aan het monumentale karakter van de bestaande bebouwing voegt Woonpioniers, met zorg voor de natuur, kleinschalige, multifunctionele architectuur toe.

Markerwadden

Natuurmonumenten schreef een prijsvraag uit voor het ontwerp van een publieke nederzetting ter plaatse van het nieuwe natuurreservaat de Marker Wadden in het Makermeer. In samenwerking met Civic Architects hebben we een inzending gedaan die eindigde als tweede. 

Zuidhuis

Wat betekent de heftige milieuproblematiek van nu, waaronder de opwarming van de aarde, voor de manier waarop we bouwen en wonen? En hoe reageren we vanuit architectuur met visie op de energietransitie? Door op de elementen, de seizoenen en het ritme van de dag te ontwerpen hebben we in Zuidhuis een integraal energieplan en een ”buitenleven” met elkaar gecombineerd.

Sprout

Sprout combineert een goed geïsoleerde basis met een ruime kas: dat levert betaalbare vierkante meters, energetische voordelen en extra woongenot op. We bieden keus uit een aantal compacte basismodellen tot vijftig vierkante meter en grotere modellen die we samen met jou op maat maken.

Indigo

Indigo is één van onze modulaire bouwsystemen die we samen met jou precies op maat en naar wens kunnen samenstellen. Van elementaire studio tot sleutelklare gezinswoning: elke Indigo is uniek maar behoort toch tot dezelfde, elegante familie.

Video van de opbouw
Berlijnplein

Dit 'makershuis' in Utrecht kan met de toekomstige plannen voor het terrein mee evolueren; de verschillende units waaruit het bestaat zijn wat betreft samenstelling en positionering aan te passen en uit te breiden. De units zelf zijn gemaakt van meerdere CLT (cross laminated timber, ofwel kruislings gelamineerde hout) panelen die relatief makkelijk getransporteerd, gedemonteerd, geremonteerd en aan het eind van hun levensduur gecomposteerd kunnen worden. 

Tiny House Schotland

In 2015 bouwden we één van de eerste Tiny House op wielen van Nederland. Zo werden we onderdeel van een beweging die nog veel groter zou worden en gaat over vrijheid, verbinding, gezondheid en bezieling.

Hermit Houses

Met deze huisjes is het allemaal begonnen; zij startte onze zoektocht naar gezonde, persoonlijke en slimme prefab bouwsystemen. Als 'open source' ontwerpprincipe waar iedereen online mee kon spelen waren the Hermit Houses een vroeg toonbeeld van mass-customisation.

Tiny Village Rentree

Op een unieke plek in Deventer, dichtbij de IJssel, ontwierp Woonpioniers in samenspraak met een bewonersgroep in opdracht van corporatie Rentree acht “tiny” sociale huurwoningen en een community gebouw in een groene tuin. De bouw is inmiddels gestart! 

Buitenwerkplaats Hoorneboeg

Op de Hilversumse hei wordt gewerkt aan een tweede leven van de Hoorneboeg, een 'buitenplaats voor inspiratie'. Niet alleen realiseerden we het entree gebouw van deze bijzondere locatie, maar we maakten ook een ontwerp voor de 'buitenwerkplaats'.

Sprout Marjolein

Tiny House ambassadrice Marjolein Jonker, wereldberoemd in Nederland, werd verliefd op Sprout, ons kaswoningconcept! Ze koos voor een Tiny basis met een grote kas.

Biobased Rhenen

Nieuwe foto's! Dit huis ontwierpen we voor Gertjan en Margriet en hun kinderen. Het staat in Rhenen, uitkijkend over de Nederrijn. Elk raam in dit huis is specifiek op een bepaald uitzicht ontworpen en een grote vide haalt buiten naar binnen. De gevel is zo ontworpen dat deze over de tijd heen met groen begroeid raakt.

Indigo Joram & Marlies

Deze landelijke Indigo in het buitengebied van Zutphen valt op door een integraal ontwerp van woonhuis en schuur; beide zijn gekoppeld door een entree die de twee zadeldaken met elkaar verbindt. Brede gevelplanken van thermisch gemodificeerd grenen zijn board-on-board bevestigd en geven de woning een robuuste uitstraling.

We begonnen in 2015 als biobased architectenbureau. Inmiddels zetten we vol in op participatieve ontwikkelmodellen; projecten waarin collectieve voorzieningen, de aanleg en het beheer van nieuwe natuur, vitale voedselsystemen en radicaal duurzame (hout)bouwmethodes op samenhangende wijze impact maken.

Ecodorp 2.0

Gemeenschappen die samen nieuwe natuur en vitale voedselsystemen beheren.

Van vrijkomende agrarische bebouwing tot biodiverse woonerven.

Natuurbuurt

Ingrijpend groen en sociaal bouwen in en langs de randen van dorp en stad.

Stadsoase

Houtbouw 'op stelten' en ruimte voor verkoelende tuinen in de volle grond.

Uitgelichte Projecten

bottom of page