Co-housing Projecten

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het samen en zelfstandig ontwikkelen van hun woning en woonomgeving. In potentie kun je daarmee flink op de kosten besparen en je geld investeren in duurzame materialen en slimme energieconcepten. Maar bovenal kan het proces van samen een woondroom realiseren veel vreugde en betekenis geven. Dit soort projecten gaan in het algemeen overigens niet over het delen van één voordeur, maar over blokken of buurtjes waar ieder zijn eigen bewegingsvrijheid heeft, een gezonde onderlinge verbondenheid vanzelfsprekend is en bepaalde ruimtes, spullen en voorzieningen gedeeld kunnen worden.  

 

We zoeken jou!

We roepen mensen op die een gezamenlijk project vorm willen geven, of daar al mee gestart zijn, met ons in contact te treden. Misschien hebben jullie een stevige groep gevormd, een spannend concept bedacht, een kavel op het oog, een programma van eisen en/of budget vastgesteld, of is er iets anders om als startpunt te nemen voor een ontmoeting in ons atelier. Misschien ben je (nog) een individuele pionier, al deel van een collectief, maar ook ondernemers en overheidsmedewerkers met plannen op dit vlak adviseren we graag.

Individuele pioniers

Niet alleen initiatiefgroepen maar ook individuele pioniers zijn welkom bij ons aan te bellen. Het zou ook kunnen dat je goed op de hoogte bent van lokale ontwikkelingen en een mooie kans ziet liggen voor een collectief project. Of misschien bezit je wel een stuk land dat je mind-full zou willen transformeren. Laat het ons weten!

Initiatiefgroepen (CPO'ers)

Natuurlijk vormen groepen die enthousiast worden van het idee hun krachten (en budget) te bundelen vaak het uitgangspunt voor een ontmoeting met ons. Als jullie er klaar voor zijn, na een gezonde hoeveelheid dromen, om een volgende stap te zetten, schuif dan bij ons aan. Groepen van alle leeftijden nodigen we uit met ons hun beweegredenen te bespreken.

Ondernemers en overheden

Ook ondernemers, ambtenaren en politici betrokken bij collectieve ontwikkelingen kunnen we adviseren en inspireren. Hoe maken we een ecologisch verantwoorde en verbonden woonomgeving voor velen bereikbaar? We vragen je mee te pionieren en samen de antwoorden de ontdekken.

(Mocht je dat nog niet hebben gedaan, check de “approach” pagina. Daar sommen we onze vijf duurzame "ontwerpingrediënten” op. Collectiviteit is daar één van, nummer één zelfs, omdat wij zien dat het een geweldig momentum creëert voor al onze andere ingrediënten. )  

 

 

Wat wij te bieden hebben

1. Laten we elkaar ontmoeten

We bieden je een gratis twee uur durende sessie aan waarin we elkaar eens kunnen ontmoeten en graag alles over jullie projectplannen te weten komen. Tijdens dit samenkomen kunnen we al van allerlei vragen beantwoorden en je hopelijk voeden met inspiratie en suggesties. Als je hier interesse in hebt vragen we je ons eerst even te bellen, dan kunnen we samen bepalen of een ontmoeting in dit stadium van jouw of jullie proces inderdaad zinvol is en een datum prikken. Hoe meer input je ons van te voren geeft, hoe meer we de sessie op jullie behoeften kunnen toespitsen.

2. Tot de kern komen van je ambities

Nadat jullie hebben kunnen proeven van wat Woonpioniers te bieden heeft en wanneer jullie er klaar voor zijn, wordt het tijd echt grip te krijgen op jullie project. Er zijn talloze thema’s waar jullie mee te maken krijgen en samen keuzes maken kan soms taai zijn. Onze ervaring is dat juist in een pril stadium met ons om tafel gaan je een hoop tijd, gedoe en gemiste kansen kan besparen. En dat hoeft geen fortuin te kosten, we kunnen deze fase precies afstemmen op jullie behoefte en budget.

 

Een belangrijke stap in het ontwikkelen van je eigen project is tot de kern te komen van je wensen en ambities. Wat wordt jullie programma van eisen? Aan welke duurzame ambities committeren jullie je? Hoe verhouden die zich tot jullie budget? Tijdens onze sessies zullen we jullie voeden met verschillende concepten en de implicaties van bepaalde keuzes uitleggen. Wat zijn slimme manieren om faciliteiten en spullen te delen? Wat houdt bio based, passief, energie neutraal of zelfs CO2 neutraal bouwen in?

 

Daarnaast maken we met jullie graag een mood board om ieders voorkeuren te achterhalen en naast elkaar te leggen. Wat voor beelden spreekt jullie aan, wat voor type bebouwing past het best bij jullie programma van eisen? We zullen jullie voeden met inspirerende voorbeelden van over de hele wereld en hopelijk voeden jullie ons ook! En natuurlijk gaan we in deze fase ook voorzichtig al een beetje schetsen…

3. Schetsen en uitdragen

 

Wanneer jullie ambities helder zijn is het echt tijd om te gaan tekenen. In deze fase zullen de bevindingen uit fase 2 langzamerhand op zijn plek beginnen te vallen. Binnen een aantal sessies gaan we verschillende ruimtelijke concepten, ecologische bouwmethodieken en mogelijke energie concepten bespreken en vervolgens uitwerken in heldere 3d computer modellen. Om gevoel te houden met jullie budget kunnen oriëntatieve kostenramingen worden opgevraagd. 

 

Ook deze fase kan goed afgestemd worden op jullie behoeften. Misschien zijn jullie alleen op zoek naar een eenvoudige visualisatie om mee te kunnen nemen in jullie gesprekken met, bijvoorbeeld, een gemeente. Of misschien zijn jullie klaar om de diepte in te gaan en tot een schitterend voorlopig ontwerp te komen.

4. Uitwerken

In deze fase werken we het voorlopige ontwerp uit fase 3 uit tot een definitief ontwerp. Als  iedereen blij is en alles klopt dienen we een bouwaanvraag in, plannen we de bouw en begeleiden we actief het bouwproces. Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen betrekken we in deze fase zo vroeg mogelijk verschillende uitvoerende partijen om tot slimme budgetkeuzes te komen en zo snel mogelijk naar definitieve offertes toe te kunnen werken. Hierbij staan we open voor nieuwe samenwerkingspartners maar kunnen we ook putten uit ons bestaande netwerk van betrouwbare aannemers en bouwbedrijven.

  

 

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook