ONZE AANPAK

We willen dat onze Architectuur zo gezond mogelijk is voor jou als bewoner of gebruiker en voor het leven om ons heen. Daarom hanteren we een holistische manier van ontwerpen waarbij vijf ingrediënten centraal staan.     

 

 

1. COLLECTIVITEIT

Een collectieve kijk op wonen staat bovenaan ons lijstje. Daarbinnen komen onze andere ingrediënten zoals modulariteit en energie architectuur pas echt tot hun recht. Vanwege schaal en omdat gelijkgestemden die samen een woonproject ontwikkelen geneigd en in staat zijn wat radicalere keuzes te maken en te investeren in slimme, groene voorzieningen. 

 

Ben jij of zijn jullie (een groep) firestarter(s) klaar om een collectief project te gaan ontwikkelen? Groot, klein, stedelijk, landelijk? Dan kun je in aanmerking komen voor een gratis workshop! Lees hier meer over co-housing en neem contact met ons op! >>

 

 

2. MODULARITEIT

Modulair bouwen kan een effectieve wijze zijn om minder materiaal, energie en geld te verspillen. Het staat prefabricatie onder gecontroleerde condities toe en een bliksemsnelle montage ter plekke. Ook bieden modules de mogelijkheid adaptieve volumes te creëren: misschien begin je wel klein, om later uit te bouwen en vervolgens weer in te krimpen. Tot slot zouden modulaire elementen makkelijk gedemonteerd, mogelijk geremonteerd en uiteindelijk gecomposteerd moeten kunnen worden. 

 

Toch schuilt er ook een risico in het streven naar een al te efficiënte, modulaire aanpak, zoals geen geheim is in de wereld van nu: het kan makkelijk resulteren in zielloze one-size-fits-all oplossingen. Die monotonie is precies wat we juist willen doorbreken; we zetten de voordelen van modulariteit in om mensen met een gewoon budget in staat te stellen mede-ontwerper van hun eigen woning te worden en ecologisch verantwoorde keuzes te maken. Zo gebruiken we modulaire oplossingen op precies de juiste plekken en met een passende korrelgrote. 

 

Als je het bovenstaande icoontje ziet is een uitgesproken modulaire keuze gemaakt.

 

 

3. BIO BASED MATERIAALGEBRUIK

Binnen al onze projecten is een substantieel deel van de materialen bio based. Dit zijn “hergroeibare” materialen die makkelijk te composteren zijn, zoals hout, cellulose, stro, hennepvezel, wol, aarde en klei. We minimaliseren daarmee dus het gebruik van artificiële en toxische materialen uit eindige bronnen. 

 

Het kan best een uitdaging zijn dit soort materialen in te zetten. Vaak worden ze nog niet op grote schaal gebruikt en vereisen ze een bepaalde toepassing die de prijs aanvankelijk wat hoger lijkt te maken. Soms hebben deze gezonde alternatieven zelfs extra onderbouwing nodig om vergund te worden, ook als ze de eigenschappen van traditionele materialen overstijgen. 

 

Dit is één van de redenen waarom we best wat tijd samen met leveranciers en aannemers spenderen aan het uitvogelen van nieuwe productie processen en modulaire concepten. Zo kunnen gezonde materialen echt een geïntegreerd onderdeel van onze ontwerpen vormen, in plaats van enkel een mooie afwerking. 

 

4. ENERGIE ARCHITECTUUR

Al in een vroeg stadium van een ontwerp beginnen we te onderzoeken wat voor low-tech, holistische ingrepen de energievraag van een woning kunnen reduceren en het comfort juist vergroten. Het lokale klimaat, de positie van de zon door het jaar heen, omgevingsfactoren en leefstijl worden allemaal in overweging genomen. Vervolgens analyseren we met speciale software verschillende scenario’s en werken een integraal en betaalbaar plan uit. 

 

In het algemeen proberen we, waar mogelijk, simpele maar slimme (en vaak oeroude) natuurlijke oplossingen te gebruiken. En waar we toch kiezen voor high-tech toepassingen zorgen we dat deze optimaal benut kunnen worden. 

 

Door de jaren heen hebben we ons ook gespecialiseerd in zogenaamde “off-grid” technieken, zoals zonnepanelen en batterij-systemen, regenwateropvang en zuivering, composttoiletten en helofyten filters. Deze stellen mensen in staat om geheel of gedeeltelijk zelfvoorzienend te zijn, zonder gebruik te maken van nuts aansluitingen. Er zijn allerlei overwegingen te maken wanneer het op “off-grid” aankomt waarover wij je kunnen adviseren.

 

 

5. LANDSCHAP

Nu onze projecten groeien van enkele woningen naar grotere gebouwen en collectieve woonvormen wordt het land(schap) een nog belangrijker ingrediënt en een prachtige verantwoordelijkheid. Eén die hele nieuwe kansen biedt, zoals het collectief oogsten van regenwater, het zuiveren van afvalwater middels helofyten, het telen van gewassen en het creëren van biodiversiteit. 

 

Ons team heeft een hoop kennis en ervaring om op bewuste manier het land en de plaatselijke ecologie te betrekken in onze ontwerpen. 

 

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook