Woonpioniers

Lab

kennis & experimenten
back

Wielen onder je woning (deel 1 – trailers)

door Arthur Van der Lee

Wie mobiel wil wonen heeft wielen nodig, maar hoe zit dat nou precies? Zo valt er als basis voor een Tiny House uit verschillende type’s aanhangwagen te kiezen. Maar je zou je woning ook per dieplader kunnen laten vervoeren.. In dit deel behandelen we het bouwen op een aanhangwagen. 

Binnen de Tiny House-beweging wordt veel op aanhangwagen (of in het engels “trailers”) gebouwd, zo’n huisje wordt een Tiny House On Wheels genoemd, ofwel “THOW”. Een THOW is relatief makkelijk te verplaatsen maar je bent wel gebonden aan vrij nauwe maximale afmetingen. Een aanhangwagen zelf mag maximaal 2,55 meter breed zijn en ondeelbare lading erop mag maximaal 3 meter breed zijn. De (gecombineerde) hoogte is max 4 meter en het gewicht max 3500 kg (exclusief 10% overbelading). De maximale lengte is, inclusief dissel, 12 meter en in combinatie met de auto ervoor 18 meter. In de praktijk wordt op reguliere aanhangwagens, zeker gezien het maximaal toelaatbare gewicht, niet veel langer dan 6 á 7 meter gebouwd. Om een dergelijk gewicht te mogen trekken heb je wel een B-rijbewijs nodig.

Het is dus belangrijk van te voren een keuze te maken tussen vast op het frame van een aanhangwagen bouwen of los op een “plateauwagen”. De eerste optie heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld gebruik kan maken van speciaal daarvoor ontwikkelde Tiny House-trailers, met een verlaagd plateau (laadhoogte 45cm); zo blijft extra ruimte in de hoogte over. Een potentieel nadeel is echter dat, wanneer je een huisje vast aan het chassis van een aanhanger bouwt (en de aanhanger dus niet meer onder het huisje uit kan), het project officieël door de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) gekeurd zal moeten worden.

Bouw je een huisje als een los object op een plateauwagen dan heb je dit nadeel niet en wordt het als ‘lading’ beschouwd. Nadeel is wel dat plateauwagens over het algemeen wat hoger zijn, rond de 60cm. Daarbij komt dat je de vloer bovenop in plaats van tussen de constructie van de aanhanger moet plaatsen, wat ook weer van de hoogte af gaat. In totaal scheelt dit zo’n 30cm (15cm verschil laadhoogte + minimaal 15cm vloerhoogte). 

Om onder de maximaal toelaatbare 3500kg te blijven zul je licht moeten bouwen. Wil je met natuurlijk (biologische afbreekbare, ofwel biobased) materialen bouwen, dan ligt houtskeletbouw in combinatie met biologische isolatiematerialen (hennep, wol) voor de hand. Ga je voor minimale wanddikten versus maximale isolatiewaarden dan vormt bouwen met sandwichpanelen zoals wij die van Mill Panel gebruiken een interessante optie.

Woonpioniers kan je helpen bij het maken van dit soort keuzes, het optimaliseren van je ontwerp, het kiezen van een geschikte bouwer en de begeleiding van de bouw. 

 

lees verder
Ontwerp & Ontwikkeling JeroenSchoonderbeek.nl
terug terug