Woonpioniers

Tiny Houses

gebiedsontwikkeling

Wat huist er toch in al die mensen die zachtjes kreunen bij het zien van een Tiny House? Iets dieps in ieder geval, een beweging in de onderstroom die gaat over vrijheid en verbinding, gezondheid en bezieling.

Een beweging die niet stopt bij de voordeur maar dwars door woning, werk, voeding en vrije tijd heen de boel op zijn kop zet. Of eigenlijk: weer op twee benen lijkt te willen zetten. Want het is toch best een beetje een geflipte wereld zo af en toe, wat marktwerking, industriële uitholling, digitale prikkels en plastic soep betreft.

En zo tiny als de huisjes, zo groot is de beweging! De roep om lagere woonlasten, gezond materiaalgebruik, zelfbouw, ontspullen, spaarzaam gebruik van elektra en water, geen torenhoge schulden en een directere verbinding met de omgeving en elkaar wordt overal gehoord: Tiny Houses zijn het icoon geworden voor een stap terug die vooruit gaat.

Ondanks de waanzinnige aandacht die het onderwerp wereldwijd en in Nederland geniet maken regelgeving en gebrek aan geschikte locaties om in een Tiny House te wonen het lastig deze nieuwe (en deels hernieuwde) behoefte aan vrijheid in de praktijk te brengen. In de Notitie Tiny Housing die we schreven gaan we daar wat dieper op in. Echter, de positieve vibraties en het eventueel mobiele karakter van Tiny Houses maken het voor particulieren, gemeenten en grondeigenaren toch heel aantrekkelijk om het onderwerp te blijven verkennen en tiny stappen te zetten.

Woonpioniers beschikt over een brede, generalistische kijk op de zaak, heeft veel specialistische (ontwerp-) skills in huis en heeft om zich heen een team van enthousiastelingen en profi’s op het gebied van bouw en pionierende gebiedsontwikkeling. We treden graag in contact om in de rol van ontwerper of procesbegeleider samen te pionieren!

Particulieren

Wil je als particulier gewoon heel graag samen met ons jouw eigen Tiny House realiseren? Woonpioniers maakt een, precies op jouw behoeften toegesneden, ontwerp en begeleidt de bouw. Je kunt daarbij gebruik maken van een van de bouwers in ons netwerk, een eigen bouwer kiezen, maar eventueel ook zelf aan de slag!

We steken het ontwerpproces zó in, dat we richting het door jouw beoogde budget werken. Je kunt het natuurlijk zo gek of sober maken als je wilt, maar over het algemeen geldt dat de kosten voor een fatsoenlijke Tiny House ergens tussen de € 35.000,- tot € 60.000,- incl. BTW liggen. Ben je een echte pionier? Zelfbouw is mogelijk vanaf zo’n € 20.000,- . Ook daarin kunnen we je dus bijstaan.

Een kort en krachtig ontwerptraject bestaat uit 3 of 4 sessies waarin we samen schetsen en al doende verschillende belangrijke onderwerpen doorlopen: bouwmethode, ruimtelijke opzet, installaties, interieur en afwerking. Hiervoor nemen we minimaal 2 weken tot een maand de tijd. Na afstemmen met de verschillende uitvoerende partijen in kwestie, kunnen we ongeveer binnen 2 a 3 maanden beginnen met de bouw, zodat je binnen een half jaar in je eigen unieke huisje zit..

Overheden en ontwikkelaars

Waar zet je zo’n Tiny House in vredesnaam neer? Steeds meer mensen stappen vol plannen richting gemeente maar die plannen in een werkbare vorm gieten ain’t so easy. Zo voldoen veel Tiny Houses niet aan het bouwbesluit, daar begint het al. En in de vaak tijdelijke situaties die worden onderzocht komen gegarandeerd allerlei leuke regelvragen omhoog: aansluitingen, veiligheid, contracten, communicatie, wat doen we ermee?

Daar waar het over één Tiny House gaat, gaat het trouwens al snel over meerdere Tiny Houses; de beweging drijft op een diepe behoefte aan vrijheid maar juist ook aan authentieke verbindingen! Op naar “Tiny Villages” dus! En in zo’n Tiny Village is misschien wel ruimte voor wat eigen voedselproductie, voor het delen van spullen en het ruilen van diensten.

Vanuit onze praktische ervaring met Tiny House- en Tiny Village-processen kunnen wij overheden en ontwikkelaars (of particuliere grondeigenaren) bijstaan in het pionieren: van presentaties tot consult, langdurige procesbegeleiding en het werken met community’s. De stap van product naar plaats zal de sleutel vormen tot een zinderende Tiny House-cultuur.

Meer informatie over dit project of onderwerp?

neem contact op met Daniël Venneman
Ontwerp & Ontwikkeling JeroenSchoonderbeek.nl
terug terug