Woonpioniers

Ruimtekoers 2016

gebiedsontwikkeling

Na “Bedstay” in 2015 deden we voor een tweede keer mee aan het Ruimtkoers Festival in Arnhem; dit keer een brede verkenning van “de utopie van de stad”. Woonpioniers en utopieën, dat zijn twee handen op één buik, en één van de meest niet te negeren utopieën van dit moment is natuurlijk die van de kleine huisjes. En alles wat daarmee te maken heeft.

We zijn haast een beetje spiritueel geworden dit keer. Dat ging zo: we dachten, de kleinste Tiny House, dat ben je zelf. De mate waarin je je thuis voelt in het eigen lichaam en in de eigen geest, daar gaat het om. En krijgt hoe dat andere wonen eruit ziet, wonen in een huis, niet teveel aandacht? Anders gezegd: projecteert de Tiny House-beweging haar behoefte aan vrijheid en verbinding niet iets te veel op het uiterlijke, op het tastbare. Zullen we voor een vol en levendig bestaan niet liever beginnen met afdalen in ons eigen kleine huisje, om te zien dat we nooit niet-thuis kunnen zijn. En daarna op Tiny-huizenjacht!

Uiteindelijk hebben we voor deze diepe vragen een trefpunt ingericht met onconferentie achtige trekjes. Er was ruimte voor spontane ontmoetingen, een massage-tafel, Tiny House-yoga, papier, stiften en potloden, échte Tiny House-people met wie je kon praten, en Arthur die kantoor hield (en je, als je teveel in je hoofd zat, op die massagetafel legde). Zo stond het op de website van Ruimtekoers:

“Wat huist er toch in al die mensen die zachtjes kreunen bij het zien van een Tiny House? Iets dieps in ieder geval, een beweging in de onderstroom die gaat over vrijheid en verbinding, gezondheid en bezieling. Een beweging die niet stopt bij de voordeur maar dwars door woning, werk, voeding en vrije tijd heen de boel op zijn kop zet. Of eigenlijk: weer op twee benen lijkt te willen zetten. Want het is best een beetje een geflipte wereld zo af en toe, wat marktwerking, industriële uitholling, digitale prikkels en plastic soep betreft.

Trefpunt Woonpioniers is een tijdelijke ontmoetingsplek en kijkje in onze keuken. We beginnen bij het fenomeen Tiny House, dat dus pronkt op het topje van een interessante ijsberg. Vervolgens dalen we, via het lichamelijke thuis van het eigen vel en op het ritme van de adem, af tot onder zeeniveau. Wat valt daar te zien? Welke behoeftes? Welke jakhalzen? Welk vuur? Geef er, samen met ons, geluid aan, of teken er de symbolen van.

Woonpioniers ontwerpt bezielde woningen, koppelt woonconcepten aan plekken en creëert communities. Vorig jaar, tijdens Ruimtekoers 2015, vervaardigden we een hostel in een leegstaand kantoorpand. We presenteren onder andere het project Proeftuin Erasmusveld, een Haagse Tiny Village in wording, mogelijk gemaakt door BPD. Kom er alles over te weten op Trefpunt Woonpioniers.”

Meer informatie over dit project of onderwerp?

neem contact op met Arthur van der Lee
Ontwerp & Ontwikkeling JeroenSchoonderbeek.nl
terug terug