Woonpioniers

Proeftuin Eramusveld

gebiedsontwikkeling

Dichte jungle, ingezakte tuinhuisjes, verkleurde kabouters, een Pool in trainingspak die ons uitnodigt voor bier: een stukje niemandsland zomaar aan de rand van Den Haag.

Niemandsland dat natuurlijk wel van iemand is, van gebiedsontwikkelaar BPD, dat ons er eind 2015 op bezoek vraagt. Van alle uitnodigingen die we dat jaar kregen een echte uitblinker: of we wilden helpen bij de tijdelijke ontwikkeling van deze rauwe oase, een  voormalig moestuincomplex.

En het wordt nog net iets fijner: waar het cliché wil dat creatievelingen vrolijk voor de karretjes van kortetermijndenkers worden gespannen is BPD, binnen een ontwikkelcombinatie met de gemeente Den Haag, duidelijk op zoek naar een steviger verhaal. Naar bezielde projecten die de duurzame ambities met de geplande grootschalige woningbouw op dit terrein kracht bij kunnen zetten.

Dat is precies waar ons hart sneller van gaat kloppen; een nieuwe koers, nieuwe duurzame concepten, verbinden met plekken en mensen, ze werkelijk tot leven zien komen. Zo stonden we aan de basis van het eerste Tiny Village van Nederland!

Gezond, stads, samenleven

Een reden voor gebiedsmarketeer Hans-Hugo Smit van BPD om juist ons te benaderen, betrof zijn idee het terrein in de tijdelijk fase op een bewuste manier te laten bewonen om zo, in het klein en met veel contrast, te laten proeven aan “gezond, stads, samenleven” (de ondertitel van het ambitieuze manifest dat als uitgangspunt dient voor de gehele ontwikkeling van het gebied).

Tegelijk lieten hij en zijn team duidelijk merken behoefte te hebben aan een integraal plan voor het terrein, een plan waarin ruimte zou zijn voor een paar bezielde Tiny Houses, maar waarin ook over voeding, gezondheid, hergebruik, delen en ruilen zou worden nagedacht.

We zijn dan ook niet begonnen aan de tekentafel maar hebben het afgelopen jaar als procesbegeleider een hoop mooie (Haagse) figuren en partijen met onszelf, elkaar en de Proeftuin kennis laten maken. Een beeldschoon, sociaal proces dat aan de basis van onze aanpak is gaan staan.

Opgroeiend in een generatie die met mondiaal bewustzijn naar de wereld kijkt en binnen de bestaande, vaak wringende systemen zoekt naar betekenis, zijn we Proeftuin Erasmusveld dus begonnen met ‘ontmoeten’. Niet met spullen maken maar met luisteren naar de mensen wier pad we doelbewust of toevallig mochten kruisen. Duurzaamheid in de 21ste eeuw begint, geloven wij, niet alleen met zonnepanelen, Tesla batterijen, 3d huizen printen en (zelfs niet!) met Tiny Houses, maar vooral met een gezonde dosis onderlinge verbondenheid.

Inmiddels worden er regelmatig door de bewoners van dit levende experiment regelmatig waste-, kweek-, tiny living of co-creatie events georganiseerd om dit bewustzijn te verspreiden. Zo is de proeftuin een prachtig tijdelijk zaadje dat inspireert.

Deze samenwerking tussen een klein bureau met pioniers die experimenteren met woon- en leefvormen in een duurzaam stedelijk milieu en een groot bedrijf als BPD is zeker uniek te noemen.

Lees meer over deze bijzondere samenwerking op impactcity.nl (engels)

Meer informatie over dit project of onderwerp?

neem contact op met Arthur van der Lee
Ontwerp & Ontwikkeling JeroenSchoonderbeek.nl
terug terug