Woonpioniers

Lab

kennis & experimenten
back

De sandwichpanelen van Mill Panel

door Arthur Van der Lee

Recent is Woonpioniers een samenwerking gestart met Mill Panel vanwege haar super toffe Sandwichpanelen. Dit soort panelen bestaan, zoals een dik belegde boterham, uit een combinatie van lagen, elk met bepaalde eigenschappen. Daarnaast beschikt Mill Panel over een 5-assige CNC-frees waarmee van deze panelen bouwpakketten te maken zijn die naadloos in elkaar schuiven.

Om te zorgen dat er van buiten of binnen geen vocht in een paneel kan komen verlijmt Mill Panel dunne laagjes aluminium met multiplex. Dankzij dit product, Aluplex ®, voornamelijk gebruikt voor het maken van deuren, is Mill Panel groot geworden. Toegepast als constructief wandpaneel voor een woning biedt dit materiaal een aantal grote voordelen: het is constructie-sterk, dimensie-stabiel, dampdicht en voorkomt vochtproblemen door damp van binnen zonder dat met losse folies gewerkt hoeft te worden.

Daarnaast kan Mill Panel verschillende soorten isolatiemateriaal integreren in haar panelen. Een natuurlijk en ecologisch isolatiemateriaal waar wij enthousiast over zijn is kurk. Een voordeel van kurk is dat het van nature brandvertragende eigenschappen heeft en dankzij een relatief hoge massa zonnehitte goed kan absorberen. Voor een huisje in bijvoorbeeld Portugal (waar veel kurk vandaan komt!) een prachtige eigenschap. Een met kurk geïsoleerd Aluplex ® paneel van standaard dikte zal een geschatte RC-waarde van 2.0 halen. Kurk wordt overigens ook in het randhout van de panelen toegepast, waarmee koudebruggen tot een minimum worden gereduceerd.

Voor optimale isolatie is het beter te kiezen voor Styrofoam XPS. Dit schuim levert de beste compromis tussen drukvastheid, thermische isolatie en milieudruk. Alhoewel van olie gemaakt is het, mits goed gescheiden, 100% recyclebaar en Cradle to Cradle ® silver gecertificeerd. Bij een standaard dikte kan met gebruik van Styrofoam XPS een RC-waarde van 2.4 worden gehaald.

Inmiddels hebben we verschillende custom Tiny Houses ontwikkeld, die we assembleren met behulp van deze panelen uit Mill. Met onze inmiddels opgebouwde kennis van hoe je de panelen het best op elkaar aansluit, en hoe ook afwijkende vormen het slimst in elkaar kan zetten zonder de rationaliteit van de panelen me hun standaard maten uit het oog te verliezen, maken we zo toch heel bijzondere en persoonlijke projecten mogelijk. Daarnaast hebben we ook ons eerste Hermit House op deze manier gematerialiseerd. Het resultaat is fantastisch. Super robuust en superstrak!

lees verder
Ontwerp & Ontwikkeling JeroenSchoonderbeek.nl
terug terug