Woonpioniers

Lab

kennis & experimenten
back

Bouwen met massief houten panelen

door Daniel Venneman

Met ‘kruislaaghout’ (ook bekend als CLT, oftewel Cross Laminated Timber) worden elementen aangeduid die zijn opgebouwd uit drie of meer lagen kruislings verlijmde vuren of douglas planken. Hiermee kunnen hele (passief)woningen, meerlaagse woongebouwen en openbare- of industriële gebouwen worden gebouwd. Een eeuwenoud materiaal wordt zo uiterst hedendaags toegepast.

Hout is één van de oudste bouwmaterialen ter wereld. Logisch, want het was vrijwel overal aanwezig en is eenvoudig te bewerken. En niet geheel toevallig heeft het tevens een gunstige verhouding tussen sterkte en gewicht (have to love mother nature!). En terwijl de boom groeit, helpt deze het milieu waarin we leven, door het absorberen van koolstofdioxide en het produceren van zuurstof. Mits je goed herplant kunnen houten gebouwen zelfs CO2 positief resulteren! En bouwen met hout is zeker niet ouderwets meer. Door hout te lamineren kunnen afmetingen worden gemaakt die groter zijn dan de oorspronkelijke boom, in vormen die zich uitstekend laten verwerken in hedendaagse gebouwen.

CLT platen kunnen wel tot 3,5 meter breed en tot 16,5 meter lang zijn. Architectonisch maakt dit een robuuste, pure en vrijere uitstraling mogelijk, die doorwerkt in alle details. Je kan grote uitsparingen, dus mooie grote ramen en deuren maken. Overstekken kunnen ruimer zijn en overspanningen royaler. Deuren en binnenwanden en plafonds uit hetzelfde materiaal, kozijnloze glasvlakken en ‘zwevende’ hoeken zonder onder elk hoekje een kolom worden mogelijk. Nog een voordeel: de platen kunnen, maar hoeven niet afgewerkt te worden. Ruwbouw = afbouw.

Een ander verleidelijk aspect van bouwen met CLT zijn de uitstekende mogelijkheden tot prefabricage en haar korte montagetijd. Via uitwerking in 3D worden complexe aansluitingen inzichtelijk en kunnen ze van te voren worden opgelost. Dezelfde 3D CAD-modellen kunnen vervolgens direct worden gebruikt om de door computer-geleide freesmachines aan te sturen waarmee de bewerkingen worden uitgevoerd. Een project wordt vervolgens als ‘bouwpakket’ afgeleverd, om supersnel te kunnen worden opgebouwd.

Daarnaast zijn er natuurlijk de aloude voordelen van hout. Hout voelt warm aan. Daarnaast zorgt een massieve laag hout in de winter voor een behaaglijke temperatuurontwikkeling en helpt het in de zomer juist om de warmte buiten te houden. Hout kan ook vocht opnemen en bij drogere condities weer af staan, met een fijne vochtbalans tot gevolg. Tot slot is het lekker stil in een dergelijk robuust houten huis, aangezien het ook geluid goed absorbeert.

Maar hoe zit het dan met de lijm? Wel; voor het verlijmen van CLT worden formaldehyde-vrije lijmen die we gebruiken geen gevaar voor de gezondheid opleveren. Daarnaast is het uiteindelijke aandeel aan lijm in CLT minder dan 1%.

Als je bovengenoemde voordelen optelt, zal het je wellicht niet verbazen dat bouwen met kruislaaghout een van onze favoriete bouwmethoden vormt waarin we ons blijven doorontwikkelen. Woonpioniers helpt dan ook graag om het uiterste uit deze bouwmethode te halen. Zo zijn we inmiddels bijvoorbeeld goed op weg met een experiment om bepaalde tijdelijke bouwwerken, geheel en alleen uit CLT samen te stellen. Een dergelijke maximaal pure toepassing zagen we nog niet eerder. Maar daarover later wellicht meer!

lees verder
Ontwerp & Ontwikkeling JeroenSchoonderbeek.nl
terug terug